Перший крок в професійну журналістику

/Files/images/nformatsya/2016/turnir/IMG_0068.jpg /Files/images/nformatsya/2016/turnir/IMG_0066.jpg

19 березня 2016 року на базі Центру Позашкільної роботі було проведено I (міжшкільний) етап XII Всеукраїнського турніру юних журналістів (ТЮЖ). Турнір заснований Міністерством освіти і науки України в 2005 р. і проводиться відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Учасниками змагань були сім команд навчальних закладів Красного Лиману та району: ЗОШ № 2, 4, ліцею, НВК «гімназія - ЗОШ І ступеня», Торського НВК, Шандриголівської ЗОШ, Кіровської ЗОШ. До складу команди входило 3-5 учнів старших класів. На турнірі вони не лише демонстрували свої теоретичні та практичні знання з журналістики, а й мали можливість поспілкуватися з іншими юними журналістами. Мета турніру - пошук нових талантів, а також підтримка обдарованих дітей, які не тільки знають історію світової журналістики, міжнародні принципи і кодекс журналістської етики, головні особливості написання матеріалів у ЗМІ, але і позиціонують себе як українських журналістів. Також метою є формування команди для участі у ХII Всеукраїнському турнірі юних журналістів. У зв'язку з тим, що специфіка турніру - командна гра, він став чудовою нагодою завести нових друзів, причому не тільки із своєї школи.

Головою журі була Роменська С. В. – заступник головного редактора міськрайонної газети «Зоря». Також до складу журі увійшли: заступник голови - Єсіпова В.І., керівник ММО вчителів української мови та літератури, «вчитель-методист»; Гайворонська Н.М., директор ЦПР; Мацегора В.Ю., керівник гуртків ТО «Школа журналіста» ЦПР; Могильна О. В., методист ЦПР.

Спочатку команди змагалися у відбіркових раундах за місце у фіналі. Учасники турніру продемонстрували яскраві доповіді, аргументоване опанування, кваліфіковані рецензії, яскраві і цікаві дебати під час полеміки.

У фінальному етапі взяли участь 3 команди. Перше місце посіла команда учнів гімназії, друге - команда ЗОШ №4, третє - команда ЗОШ №2. Команда переможців зможе взяти участь у Всеукраїнському турнірі, який відбудеться у квітні. Всі команди, які посіли призові місця, отримають дипломи відділу освіти.

Загалом журі відзначили високий рівень підготовки та інтелектуальний потенціал усіх учасників змагань, але й вказали юним журналістам на помилки та дали декілька корисних порад на майбутнє. За словами редактора газети «Зоря» Роменської С.В., з кожним роком планка конкурсу зростає і кожного разу відкриває нові зірочки дитячої журналістики.

Кожна команда-учасниця була нагороджена дуже потрібними для журналістів подарунками – комплектом паперу. Окремо журі відзначило найкращого гравця турніру – Луїзу Баранник, ученицю Шандриголівської ЗОШ, яка продемонструвала високу ерудованість, уміння володіти інформацією, ораторську майстерність. Турнір пройшов за підтримки відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Краснолиманської міської ради (начальник Титаренко В.І.).

Як і будь-який конкурс, турнір збагачує учасників новими враженнями, адже це не тільки захоплююче дійство, а й знайомство з іншими майбутніми журналістами. Участь в турнірі підштовхує учнів до мобілізації творчих здібностей і може навіть стати першим кроком до зоряної кар’єри в сфері журналістики.

Анастасія Піддубна,

слухач секції «Журналістика» МАН ЦПР.

На знімках: моменти турніру

/Files/images/nformatsya/2016/turnir/IMG_0037.jpg/Files/images/nformatsya/2016/turnir/IMG_0053.jpg/Files/images/nformatsya/2016/turnir/IMG_0084.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 152

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.